Svijet
0

Chirac izrazio zahvalnost Amerikancima i drugim saveznicima

NINA
Francuski predsjednik Jacques Chirac izrazio je danas na svečanostima obilježavanja 60. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji zahvalnost Amerikancima i drugim saveznicima za njihovu ulogu u oslobođenju Francuske i Evrope u Drugom svjetskom ratu.

"Francuska nikada neće zaboraviti što duguje Amerikancima i svim saveznicima zahvaljujući kojima Evropa živi u miru, slobodi i demokraciji", rekao je Chirac u govoru na američkom groblju u gradiću Colleville-sur-Mer, tokom prve u seriji današnjih ceremonija u Normandiji kojima prisustvuje i američki predsjednik George Bush.

Bush je u svom govoru podsjetio na staro američko-francusko savezništvo i prijateljstvo i, kao i šef francuske države, odao počast savezničkim vojnicima poginulim u Normandiji.

Dvojica predsjednika razgovarali su sinoć, prvog dana Busheve posjete Francuskoj, u Parizu o Iraku, a danas će se ponovno sresti na središnjoj svečanosti obilježavanja jubileja savezničkog iskrcavanja u Normandiji kojoj će prisustvovati 20-tak državnika.

Današnjim svečanostima odaje se počast za blizu 60.000 savezničkih vojnika koji su poginuli u Normandiji u ljeto 1944.