Svijet
0

Chirac će ukinuti zakon o prvom zaposlenju

FENA
Francuski predsjednik Jacques Chirac objavio je u ponedjeljak ujutro da će ukinuti kontroverzni Zakon o prvom zaposlenju, koji je izazvao višesedmične proteste sindikata i studenata širom te zemlje.

Nakon sastanka s predstavnicima vlade, Chirac je rekao da će zakon, koji je inače usvojen prije samo sedmicu dana, biti zamijenjen mjerama koje bi trebalo da najugroženijim mladim ljudima pomognu da lakše dobiju posao, javio je BBC.

Više detalja o ovoj odluci očekuje se na konferenciji za novinare koja će biti održana kasnije danas.

Francuski sindikati zaprijetili su novim štrajkovima ukoliko sporni Zakon o prvom zaposlenju ne bude ukinut do sljedećeg ponedjeljka. Jedna od njegovih odredaba omogućava poslodavcima da bez objašnjenja otpuste radnike mlađe od 26 godina tokom prve dvije godine radnog staža, ali je predsjednik Chirac apeliovao na poslodavce da ne pribjegavaju primjeni te mjere.

Cilj zakona navodno je bio liberalizacija tržišta rada za mlade iz siromašnih imigrantskih predgrađa u kojima su prošle godine izbili veliki nemiri.

Međutim, zakonu se oštro suprotstavili studenti iz srednje i više klase, koji nemogućnost otkaza smatraju pravom koje se ne smije oduzeti. Na njihovu stranu se stavila većina francuske javnosti koja ima sve manje sluha za globalizaciju i neoliberalnu ekonomsku politiku na kojoj insistira desnica i Evropska unija.

Prošlog mjeseca najavljeni zakon je na ulice izmamio milione demonstranata koji su oštro protestovali protiv takvog prijedloga zakona.