Južna Osetija
0

Chinvali optužuje Tbilisi za napad

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vlasti otcijepljene gruzijske pokrajine Južne Osetije saopćile su u ponedjeljak da su dvije neeksplodirane gruzijske granate pale u južnoosetijesku prijestolnicu Chinvali, a Tbilisi je odmah odbacio te tvrdnje, javljaju ruski mediji.

Obje strane stalno se međusobno optužuju da jedna na drugu otvaraju vatru otkad se ta proruska pokrajina potpuno otela gruzijskom nadzoru nakon kratkotrajnog rata u augustu prošle godine. Ipak, optužbe o granatiranju su rijetke.

"U 5,10 sati u jutro po mjesnom vremenu iz gruzijskog sela Nikozija ispaljene su dvije granate iz ručnoga protutenkovskog bacača RPG-7 koje su pale blizu dječjeg vrtića. Nije bilo žrtava", izjavio je zamjenik južnoosetijskog ministra odbrane Ibrahim Gasejev.

Dužnosnik gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova Šota Utiašvili odbacio je navode o bilo kakvu napadu. "To je glupost. Ništa takvo se nije dogodilo", rekao je za Reuters.

Ruske snage odbile su u augustu prošle godine gruzijski napad na Sjevernu Osetiju, s pomoću kojeg je Gruzija htjela vratiti pod svoj nadzor odmetnute pokrajine. Ta proruska pokrajina odbacila je gruzijsku vlast još u početku '90-ih godina.

Nakon rata u augustu Moskva je priznala neovisnost Južne Osetije i druge odmetnute gruzijske pokrajine Abhazije.