Svijet
3

Chicago: Policajac "slučajno" ubio majku petero djece

Klix.ba
Policijski službenik iz Chicaga "slučajno" je smrtno ranio majku petero djece Bettie Jones kada je odgovorio na poziv o nasilju u porodici u West Sideu.

Pedesetpetogodišnja Jones je bila jedna od dvije osobe ubijene u subotu. Policaja Chicaga je napisala u izjavi kako su službenici bili napadnuti različitim predmetima, zbog čega je policajac koristio oružje.

"Pedesetpetogodišnja ženska žrtva je slučajno pogođena i tragično ubijena", navodi se u izjavi.

Ovaj odjel je već kritikovan nebrojeno puta zbog prekomjerne upotrebe sile i uprkos tome što su ponudili svoje najdublje saučešće porodici, mještani su bijesni.

Devetnaestogodišnji Quintonio LeGrier koji je živio iznad Jones također je smrtno ranjen. Njegova majka kazala je kako on nije imao pištolj kod sebe, već bejzbol palicu. Njegov otac kazao je kako mu je sin pokušao provaliti u spavaću sobu, zbog čega je nazvao policiju. Također, nazvao je Jones da je upozori da mu je "mali bijesan" i da ne otvara vrata dok policija ne dođe.

Kada je policija došla, otac tinejdžera je rekao da je čuo Jones kako vrišti i potom su se čuli pucnji. Otrčao je dole i vidio sina i Jones kako leže na tlu.

Slučaj istražuju federalni istražitelji, kao i glavna policija Chicaga.

Istom odjelu pripadao je policajac Jason van Dyke koji je 16 puta upucao tinejdžera crnca Laquaana McDonalda 2014. godine.