Svijet
0

Cheney: Washington neće dopustiti da Iran ima nuklearno oružje

FENA
Američki potpredsjednik Dick Cheney upozorio je u petak s američkog nosača aviona USS John C. Stennis, koji krstari po Zalivu, kako njegova zemlja neće dopustiti da Iran ima nuklearno oružje.

"Stat ćemo uz druge zemlje kako bismo spriječili Iran da ima nuklearno oružje i dominira u toj regiji", izjavio je američki potpredsjednik pred hiljadama mornara na nosaču aviona koji krstari na oko 240 kilometara od Irana.

Dick Cheney je u četvrtak stigao u Abu Dhabi, u zvaničnu posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u okviru turneje po Bliskom istoku.

Američki predsjednik George W. Bush je izjavio u četvrtak da je cilj Cheneyjeva putovanja na Bliski istok jačanje fronta protiv Irana.

Cheney će kazati svojim saveznicima da će u SAD-u naći "bezuvjetnog prijatelja protiv ekstremizma u tome vitalnom dijelu svijeta. On će izložiti našu strategiju koja se sastoji u uvjeravanju drugih da nam se pridruže u vezi s iranskim pitanjem", kazao je Bush.

Na iračkom planu Cheney je kazao da uspjeh SAD-a u toj zemlji "ostaje važan za našu sigurnost".

"Želimo završiti svoju misiju, želimo da je dobro izvedemo i da se vratimo s počastima", kazao je američki potpredsjednik.

"Američki narod neće podržati plan povlačenja", kazao je Cheney iako ispitivanja pokazuju da je većina Amerikanaca za to da se odredi rok za povlačenje iz Iraka.

"Neprijateljeva taktika je barbarska, možemo da očekujemo više nasilja, jer on pokušava uništiti nadu iračkog naroda", kazao je Cheney.