Svijet
0

Cheney traži 100 milijardi dolara za Irak i Avganistan

FENA
Potpredsjednik SAD Dick Cheney pozvao je u ponedjeljak demokratsku većinu u Kongresu da iskaže podršku američkim postrojbama u Iraku i Avganistanu tako da odobri zahtjev administracije za dodatnih oko 100 milijardi dolara namijenjenih njihovu financiranju, te upozorio da bi uskrata sredstava značila potkopavanje američkih snaga u ratu protiv terorizma.

"Kada članovi Kongresa slijede antiratnu strategiju to se nazivalo 'sporim krvarenjem', oni ne podržavaju postrojbe, oni ih potkopavaju", rekao je Cheney u govoru na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog odbora za javne poslove u Washingtonu, prenijele su američke TV mreže.

Predstavnički dom Kongresa ovoga će tjedna početi raspravu o zahtjevu administracije predsjednika Georgea W. Busha za odobravanjem dodatnih 98 milijardi dolara za financiranje ratova u Iraku i Avganistanu u ovoj fiskalnoj godini, povrh 70 milijardi koje su već odobrene u te svrhe, prenosi Hina.

"Svatko može reći da podržava postrojbe i mi ćemo ga držati za riječ, no dokaz će pružiti kada dođe vrijeme da se osigura novac. Mi očekujemo da Predstavnički dom i Senat ispune potrebe naše vojske i generala koji vode postrojbe u bitki i to pravodobno i u cijelosti", poručio je Cheney.

Čelnici demokratske većine u Kongresu najavili su namjeru da u zakon o odobravanju sredstava uključe i odredbe kojima bi ta sredstva uvjetovali odlukom o povlačenju američkih borbenih snaga iz Iraka do 1. rujna 2008. ili ranije, kao i odredbe s mjerilima za duljinu boravka snaga na prekomorskim zadaćama i na odmoru u SAD, između dva upućivanja na ratište.

Potpredsjednik SAD-a danas je ponovno sugerirao da bi određivanje datuma povlačenja američkih snaga iz Iraka značilo pomaganje neprijatelju.

"Kada zastupnici ne govore o pobjedi već o vremenskim ograničenjima, krajnjim rokovima i drugim administrativnim mjerama, oni jednostavno kažu neprijatelju da gleda na sat i čeka da mi odemo", rekao je Cheney.