Svijet
0

Cheney pozdravio povlačenje britanskih trupa iz Iraka

FENA
Administracija predsjednika Georgea Busha pozdravila je u srijedu odluku premijera Tonyja Blaira o početku povlačenja britanskih trupa iz Iraka, rekao je američki potpredsjednik Dick Cheney, ocijenivši da to predstavlja znak progresa u zemlji zahvaćenoj svakodnevnim vjerskim nasiljem.

Blair je objavio u srijedu da će početi s povlačenjem britanskih trupa, čiji bi broj sa 7.100 trebao smanjiti na 5.500, dok je novi američki plan o sigurnosti ove zemlje, koji se trenutno provodi, oštro kritikovan u SAD-u.

"Ono što ja vidim jeste to da se stvari dobro kreću u nekim dijelovima zemlje", rekao je Cheney na američkom kanalu ABC, koji ga je intervjuirao u Japanu, gdje se potpredsjednik nalazi u posjeti.

"Vidim da se situacija poboljšala u odnosu kako je bila ranije", rekao je Cheney. "To opravdava odluku Britanaca, koji smatraju da je postignut napredak te da mogu smanjiti svoje trupe", nastavio je on.

Britansko povlačenje od 1.600 vojnika je moguće zbog prenošenja ovlasti na Iračane, posebno u domenu sigurnosti, rekao je Blair.

Cheney je ipak odbio da predvidi povlačenje od oko 132.000 američkih vojnika raspoređenih u Iraku.

"Želim vam reći da američka strategija neće biti strategija povlačenja", rekao je on.

Potpredsjednik je također napao pokušaje demokratske predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi i predstavnika Johna Murtha, predsjednika potkomisije, zadužene za vojni budžet, da glasanjem u Kongresu spriječe dodatno raspoređivanje trupa, kako to predviđa novi plan predsjednika Busha.