Svijet
0

Cheney: Hamas uz podršku Sirije i Irana uništava mirovni proces

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki potpredsjednik Dick Cheney izjavio je u ponedjeljak kako ne vjeruje da će palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pristati da se pomiri s Hamasom dok islamistička grupa ne preda kontrolu nad pojasom Gaze.

Cheney se obratio novinarima u Jerusalemu, dan nakon što su predstavnici Abbasove frakcije Fattah i Hamas objavili deklaraciju u Saani u kojoj se slažu s nastavkom dijaloga u okviru jemenske inicijative, javio je Reuters.

"Iz razgovora s palestinskim rukovodstvom zaključio sam da su postavili preduvjete koji moraju biti ispunjeni prije nego što ikada pristanu na pomirenje, uključujući i potpuno poništenje Hamasovog osvajanja Gaze", izjavio je Cheney.

Cheney, koji je u trodnevnoj posjeti Izraelu i palestinskim teritorijama u pokušaju da pokrene naprijed izraelsko-palestinske mirovne pregovore, sastao se u ponedjeljak s Abbasom na okupiranoj Zapadnoj obali, kratko nakon što je deklaracija objavljena u jemenskoj prijestonici.

Jemenska inicijativa poziva na povratak "palestinske situacije" na stanje kakvo je bilo prije juna kada su Hamasovi islamisti preuzeli kontrolu nad teritorijom s 1,5 miliona ljudi od sekularnog Fataha u borbama u junu.

Palestinsko rukovodstvo sa sjedištem na Zapadnoj obali jasno je poručilo u saopćenju nakon deklaracije iz Saane da nastavlja sa svojim zahtijevom da bi svaka obnova dijaloga s Hamasom zahtijevala njegovu predaju kontrole nad poijasom Gaze.

Hamas je odbacio tu poziciju, tvrdeći kako su pojedini članovi jemenskog plana predmetom pregovora.

Hamas se protivi Abbasovim mirovnim pregovorima s Izraelom uz američko posredovanje, za koje se Sjedinjene Države nadaju da će voditi do uspostave palestinske države prije nego što predsjednik George W. Bush napusti Bijelu kuću u januaru.

Govoreći o situzaciji u pojasu Gaze, Cheney je izjavio: "Jasno je da je to teška situacija, djelimično i zato što mislim da postoje dokazi da Hamas podržavaju Iran i Sirija i da oni čine sve što je u njihovoj moći kako bi torpedirali mirovni proces."