Na 80. rođendan
0

Che Guevara dobija spomenik u Beču

Sarajevo-x.com
U Dunavskom parku u Beču će u septembru biti otkriven spomenik velikom revolucionaru Ernestu Che Guevari. Povod tome je Čeov 80. rođendan, a inicijativu za podizanje spomenika je pokrenulo Austrijsko-kubansko društvo. Donacije za postavljanje spomenika osigurat će posebna komisija, čiji su članovi pretežno javne ličnosti.

"Che Guevara predstavlja, kao nijedan drugi, egzistencijalnu sintezu jedne epohe“, objašnjava predsjedavajući komisije Karl Blecha (Bleha). Nekadašnji političar Socijaldemokratske parije Austrije (SPÖ) i predsjednik Saveza penzionera Austrije dodaje da je "Che ličnost, koja je ostala zapamćena po fascinirajućem životnom putu, i simbol za borbu protiv nepravde i izrabljivanja.“

Blecha i komisija, među čijim članovima je i književnica i nobelovka Elfriede Jelinek, moraju skupiti 28.000 eura za izradu bronzane skulpture po ideji umjetnice Gerde Fassel.

Čeovi obožavaoci će vjerovatno biti iznenađeni donatorskom akcijom u organizaciji komisije – oni će naime održati Turnir u golfu pod nazivom "Che-Rity“ uz obećanje da se "elitni“ događaj poput turnira u golfu neće kositi sa idealima koje predstavlja Che, koji je inače bio izvrstan igrač golfa.

U Dunavskom parku u blizini Dunavskog tornja, već se nalaze spomenici velikom vođi za oslobođenje južnoameričkih država, Simonu Bolivaru i bivšem čileanskom predsjedniku Salvadoru Aljendeu.

Svečanom otkrivanju spomenika 23. septembra će prisustvovati Čeova kćerka Aleida Guevara March. Njegov sin, Camilo Guevara, već u ponedjeljak stiže u Beč na otvaranje izložbe fotografija o velikom revolucionaru u galeriji Westlicht.