Svijet
0

Chavezovo zdravstveno stanje loše, rak metastazirao na kosti

FENA
Hugo Chavez (Foto: Anadolija)
Hugo Chavez (Foto: Anadolija)
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez sada se bori s metastazom na kostima raka karlice, navodi se u izvještaju u španskim novinama ABC

Pozivajući se na neimenovani obavještajni izvor, dopisnik ABC-a iz Washingtona javio je da se opaka bolest vratila i da se ona širi, što je i pokazao test obavljen u Havani, neposredno nakon predsjedničkih izbora održanih 7. oktobra.

Dopisnik ABC-a navodi da metastaze izazivaju Chavezu "teške bolove u bedrenoj kosti lijeve noge i probleme u hodanju". On također tvrdi da je Chavez dva puta pao, nakratko gubeći svijest, i da su ljekari ustanovili da se stanje pogoršava, prenosi AP.

Chavez se posljednji put pojavio u javnosti tokom televizijske debate 15. novembra.

Tokom predizborne kampanje, on je u više navrata odbacio glasine da nije bio liječen od raka, i najavio je da će odslužiti svoj novi šestogodišnji mandat.

Tretman kojem je Chavez bio podvrgnut u Havani uključuje udisanje čistog kisika u hiperbaričnoj komori. Značaj tog tretmana poznat je u liječenju opekotina, trovanja ugljen monoksidom i nekih drugih medicinskih stanja, i zacijelivanju rana i tkiva oštećenog u tretmanima zračenjem.

Američko društvo za borbu protiv raka navodi, ipak, kako nema dokaza da taj tretman može izliječiti rak.

Pedesetosmogodišnji venecuelanski predsjednik podvrgnut je prvi put liječenju od raka na Kubi u junu 2011. godini, a u februaru ove godine bolest mu se vratila. On se otada oporavlja od raka karlice. Chavez je pobjedio na predsjedničkim izborima u oktobru.

Kubanske zvanične novine Granma javile su da je Chavez doputovao na taj otok u utorak, "u cilju nastavka medicinskog tretmana i jačanja njegovog zdravlja kroz nekoliko sesija udisanja čistog kisika u hiperbaričnoj komori".

Nije bilo nikakvih fotografija njegovog dolaska u Havanu ili odlaska iz Caracasa, za razliku od ranijih posjeta Kubi.

Venecuelanski zvaničnici nisu saopćili koliko dugo će on ostati u Havani, iako su javili da će se vratiti do 10. januara, kada bi trebao položiti zakletvu na novi predsjednički mandat.