Svijet
0

Chavezovi tenkovi na granici s Kolumbijom

FENA
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez naredio je da se avijacija stavi u stanje pripravnosti i poslao tenkovske jedinice praćene hiljadama vojnika na granicu s Kolumbijom.

Chavez je odluku o mobilizaciji trupa donio nakon što su kolumbijske snage sigurnosti u subotu ubile jednog zapovjednika ljevičarske pobunjeničke grupe FARC (Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije).

Ubijeni vođa bio je Raul Reyes, drugi čovjek u lancu zapovijedanja te kolumbijske gerilske grupe.

Chavez je ubistvo Reyesa, koje se dogodilo tokom upada kolumbijskih trupa na teritoriju Ekvadora, ocijenio "kukavičkim" i upozorio Kolumbiju da će svaki sličan potez na granici s Venecuelom izazvati rat između dvije zemlje.

Analitičari BBC-a kažu da u odnosima Chaveza i kolumbijskog predsjednika Alvara Uribea vladaju netrpeljivost i napetosti, prije svega zbog konzervativne politike kolumbijskog lidera koja je njegovu zemlju približila Sjedinjenim Državama.

Hugo Chavez već neko vrijeme vodi snažnu kampanju s namjerom da umanji uticaj SAD-a u Latinskoj Americi.

Usprkos protivljenju Uribea, Chavez je prije izvjesnog vremena počeo javne pregovore sa čelnicima pobunjeničke grupe FARC u Kolumbiji, koji su doveli do oslobađanja šestero talaca.

FARC u svojim tajnim logorima u Kolumbiji drži više stotina talaca, među kojima su i neki istaknuti političari i aktivisti nevladinih organizacija.

Hugo Chavez je politički saveznik lijevo orijentiranog predsjednika Ekvadora Rafaela Coreeje, koji se već nekoliko puta žalio na uticaj koji borba Kolumbije protiv pobunjenika iz FARC-a ima na stabilnost u Ekvadoru.

I Venecuela i Ekvador saopćili su u nedjelju uvečer da će povući svoje ambasadore iz Bogote, prijestolnice Kolumbije.