Uspješna i opozicija
0

Chavezovi pobijedili na izborima u Venecueli

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Saveznici predsjednika Huge Chaveza osvojili su većinu glasova na lokalnim izborima u Venecueli održanim u nedjelju, ali je i opozicija zabilježila značajne pomake osvajajući mjesto gradonačelnika Caracasa i guvernera dviju najmnogoljudnijih saveznih država.

Nakon više od 95 posto prebrojanih glasova, Chavezova Socijalistička stranka (PSUV) ima guvernerske položaje u 17 država, dok su opozicijski kandidati osvojili najmanje tri guvernerska mjesta, javio je AP.

"Ovo je pobjeda Venecuele. Demokratski put koji je Venecuela izabrala je potvrđen", poručio je Chavez pristalicama.

Opozicija je pobijedila u dvije najmnogoljudnije države - Miranda i Zulia - kao i u Nueva Esparti, saopćio je predsjednik Izborne komisije Tibisay Lucena. Mjesto gradonačelnika Caracasa sada je prešlo iz ruku Chavezovog pristalice njegovom protivniku.

Chavezov brat Adan pobijedio je u tijesnoj utrci da naslijedi njihovog oca na mjestu guvernera predsjednikove matične države Barinas. Rezultati u još dvije države - Carobobo i Tachira - još su neizvjesni.

Odziv je nadmašio 65 posto od 16,9 miliona registriranih glasača, što predstavlja novi rekord u izlasku na lokalne izbore u Venecueli, saopćio je Lucena.

Chavez se suočio s osnaženom opozicijom odlučnom da prekine njegovu dominaciju i vrati vlast u ključnim državama i gradovima.

Iako je Chavez zadržao većinu položaja, izborni rezultati ipak bi ga mogli prisiliti da se suoči s agresivnijim protivnicima na lokalnom nivou.

Antonio Ledezma, novoizabrani gradonačelnik Caracasa, pozvao je na saradnju vladinih i opozicijskih gradonačelnika, rekavši da "poziva predsjednika republike da zajednički rade na spašavanju Caracasa" - grada zahvaćenog krimninalom, pretrpanog smećem i uništene infrastrukture.

Chavez je izjavio da su glasači pokazali kako "ovdje postoji demokratski sistem". "Ko sada može reći da postoji diktatura u Venecueli", dodao je Chavez.

Regionalni i lokalni izbori od nedjelje ocjenjuju se kao ispit podrške režimu predsjednika Chaveza i njegovog projekta socijalizma za 21. stoljeće, prenijele su agencije.

Pobjedom je Chavez, koji je na vlasti od 1999. godine, stekao potrebnu većinu za izmjenu ustava, što bi mu omogućilo reizbor 2012. godine.

Jedna od ključnih predizbornih tema bila je neuspjeh vlade u borbi protiv eskalacije nasilja i inflacije.

Venecuela ima jednu od najviših stopa ubistava u svijetu. Prema evidenciji policije, u Venecueli je 2006. godine bilo 45 ubistava na 100.000 stanovnika. U pojedinim gradovima, kao što je Petare, bilans je još porazniji.

Chavez tvrdi da je kriminal u velikoj mjeri posljedica siromaštva, a ono je, kako kaže, "proizvod 100 godina kapitalizma".