Svijet
0

Chavez za Busha neprijatelj br. 1 u Latinskoj Americi

FENA
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez ima status neprijatelja broj jedan u Latinskoj Americi za američkog predsjednika Georgea W. Busha, piše u utorak londonski The Guardian.

To mu je garantovalo, navodi list, toplu dobrodošlicu tokom njegove "privatne" posjete Londonu koja je ipak donekle bila na visokom nivou.

Ljevičarski predsjednik Chavez sastao se u Londonu s predstavnicima britanskih sindikata i gradonačelnikom Londona, također lijevo orijentiranim Kenom Livingstoneom.

On je međutim, odbio da se tokom privatne posjete Britaniji sastane s premijerom Tonyjem Blairom, kojeg je u više navrata opisao kao "slugu američkog predsjednika Busha".

Predsjednik Venecuele, čini se, ne mari mnogo za mišljenje velikih svjetskih sila. Njegov prioritet je, kako to često ističe, da pomogne siromašnima. Zahvaljujući tome, stekao je veliku popularnost ne samo u Venecueli nego širom Latinske Amerike.

Guardian navodi da su rezultati Chavezove politike na domaćem planu donekle impresivni. Pobijedio je na osam slobodnih i demokratskih izbora, preživio pokušaj državnog udara, koji su tolerirale Sjedinjene Države, kao i verbalno vrijeđanje Bijele kuće.

Ipak, piše list, postoji zabrinutost u pogledu Chavezovih autoritarnih tendencija, uloge koju u Venecueli ima vojska, nezavisnosti pravosuđa i nedostatka programa koji bi mogli opstati u slučaju da cijena sirove nafte naglo padne.

Guardian u redakcijskom komentaru zaključuje da je Hugo Chavez, baš kao i Muammar al-Qadhafi, jedinstvena pojava, ali da zaslužuje kritičko preispitivanje kao i bilo koji drugi političar.