Svijet
0

Chavez vraća zlatne rezerve u Venecuelu

SRNA
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Venecuela je vratila u zemlju veći dio svojih rezervi zlata, u okviru plana koji je prošle godine donio predsjednik te zemlje Hugo Chavez, kažu zvaničnici.

Zlato koje je iz inozemstva vraćeno u tu južnoameričku zemlju vrijedno je procjenjenih devet milijardi dolara.

"U toku je završna faza realizacije tog plana koji se dosljedno sprovodi. Za dva mjeseca smo na naše tle vratili oko 160 tona zlata", rekao je guverner Centralne banke Venecuele Nelson Merentes, prilikom dočeka jedne od pošiljki na aerodromu u Karakasu.

Chavez je prošle godine objavio plan o vraćanju 211,35 tona zlatnih poluga koje je Venecuela držala u inozemstvu, u vrijednosti od procjenjenih 11 milijardi dolara. 

Oko 80 posto tih zlatnih rezervi čuvano je u Britaniji, prije svega u trezoru Banke Engleske. 

Merentes je ukazao da će približno 50 tona venecuelanskog zlata ostati u inozemstvu, sa ciljem da zemlja može da obavlja određene finansijske transakcije. 

Zvanični podaci pokazuju da Venecuela posjeduje oko 365 tona zlata u rezervama, što je 15. po veličini količina na svijetu. 
Chavez je takođe objavio namjeru da povrati oko 6,2 milijarde dolara vrijedne likvidne imovine ili obveznica kojima se može trgovati, a koje se nalaze u bankama Švicarske, Britanije, Francuske i SAD i da ih prenese u institucije u "prijateljskim" zemljama, kao što su Kina, Rusija i Brazil.