Svijet
0

Chavez protiv američke imperije

FENA
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez kasno sinoć je u Beču održao dvosatni govor, na skupu koji je organizirala Komunistička partija Austrije, u kojem je oštro kritizirao Sjedinjene Države i praksu sporazuma o slobodnoj trgovini.

Chavez, koji učestvuje na samitu Evropske unije, Latinske Amerike i Kariba, optužio je SAD za hegemoniju, genocid i terorizam.

"Kako je pokazala historija, ne postoje vječne imperije. U ovom stoljeću moramo sahraniti američku imperiju", poručio je on.

Da bi se razvio američki kontinent, kazao je Chavez, potrebna je široka solidarnost zemalja. On je istovremeno pozvao Evropljane da se zajedno s Latinskom Amerikom i Karibima bore protiv američke imperije.

Kazao je i da Venecuela sama može izazvati ogroman haos u SAD-u ako bi Washingtonu zatvorila slavine nafte, prenijele su agencije.

"Naftna politika Venecuele svjesno je usmjerena na Latinsku Ameriku i Karibe, iako se u SAD-u može bolje zaraditi", rekao je on dodajući da je cilj te politike stvaranje socijalne alternative neoliberalnom modelu slobodne trgovine.