Svijet
0

Chavez proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima

FENA
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez, koji je ponovo izabran saviše od 60 posto glasova, prema djelimičnim zvaničnim rezultatima, proglasio je svoju pobjedu u nedjelju navečer u Karakasu.

Šef države se pojavio, ruku podignutih u znak pobjede, na balkonu predsjedničke palače Miraflores da bi najavio "pobjedu revolucije" uz gromki aplauz mase.

"Živjela Venecuela! Živio venecuelanski narod! Živjela socijalistička revolucija", rekao je Chavez, šef protuameričke ljevice, koja je "predvidjela novo vrijeme, novu eru". "Socijalistička vlada je vladavina budućnosti Venecuele", rekao je predsjednik, obećavajući "proširenje, pojačanje i ekspanziju revolucije".

Dosadašnji čelnik Venecuele je pozvao opoziciju da prizna svoj poraz."Nadamo se da će čelnici opozicije pokazati da su na visini narodnih očekivanja", rekao je on.

"Ja sam venecuelanski narod", uzvikao je šef države, obučen u svoju tradicionalnu crvenu košulji, dok je na hiljade pristalica uzvikivalo "Chavez ne odlazi".

Njegov govor je uslijedio odmah nakoj objave zvaničnih rezultata prebrojanih u 78 posto glasačkih ureda.

Chavez (52) je dobio 61,35 posto glasova u odnosu na 38,39 posto koliko je dobio njegov socijaldemokratski protivnik Manuel Rosales (53), objavila je na televiziji Tibisay Lucena, predsjednica Nacionalnog izbornog vijeća.

Chavez je pobijedio na izborima 1998. i 2000., a promatrači, nakon iskazanih Chavezovih sklonosti ka totalitarnoj vladavini, očekuju da će mu ova nova uvjerljiva pobjeda omogućiti ukidanje ograničenja za predsjednički mandat i stvaranje jedne stranke koja bi ga još desetljećima držala na vlasti.