Svijet
0

Chavez prijeti SAD-u prekidom isporuke nafte

FENA
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez zaprijetio je u nedjelju uvečer da će obustaviti isporuke nafte SAD-u u slučaju vojnog napada Kolumbije na njegovu zemlju i zbog sadašnje krize otkazao ranije dogovorenu posjetu Kubi.

"Dođe li do oružane agresije protiv Venecuele s kolumbijskog teritorija ili bilo kojeg drugog mjesta, koju bi podržala imperija Jenkija, obustavit ćemo isporuke nafte SAD-u, pa makar morali ovdje jesti kamenje", poručio je Chavez.

Na mitingu je svoje Socijalističke partije Chavez rekao da njegova zemlja u tom slučaju neće "poslati ni kap u američke rafinerije", prenijele su agencije.

Chavez je upozorio Kolumbiju da ne provocira sukob, napominjući da bi bilo kakav napad na njegovu zemlju izazvao reakciju. On je istakao da želi mir, ali i da ako bude napadnuta, Venecuela "neće sjediti skrštenih ruku".

Predsjednik Venecuele je u četvrtak objavio da prekida diplomatske odnose sa susjednom Kolumbijom i stavio vojsku u stanje pripravnosti, optužujući kolumbijsku vladu da lažira dokaze da se pripadnici skupine Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) kriju u Venecueli.

Na sastanku Organizacije američkih država (OAS) u Washingtonu kolumbijski veleposlanik Luis Alfonso Hoyos predstavio je fotografije, videozapise, svjedočenja ljudi i karte koje, kako je naveo, ukazuju na postojanje logora kolumbijske gerile unutar Venecuele i pozvao dužnosnike te zemlje da omoguće ulazak neovisnih promatrača.

Chavez je napomenuo da predsjednik Kolumbije Alvaro Uribe i SAD možda pokušavaju izazvati rat, tvrdeći da Venecuela čini sve što može da spriječi pripadnike FARC-a i manje grupe Nacionalne oslobodilačke vojske da prijeđu granicu i uđu na teritorij njegove države.

U više navrata Chavez je izrazio nadu da će se odnosi dviju zemalja normalizirati nakon dolaska novog predsjednika Kolumbije Juana Manuela Santosa, 7. augusta, jer su za vrijeme Uribeove vlade oni bili obilježeni velikom nestabilnošću.

Santos se do sada nije oglašavao o novonastalom sporu s Venecuelom, ali je ranije isticao da želi dijalog s Caracasom.

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon izrazio je nadu da će dvije države riješiti svoje probleme na miran način, a veleposlanici EU-a u Caracasu i Bogoti pozvali su na uzdržavanje od bilo kakve akcije koja bi mogla povećati tenzije.