Svijet
0

Chavez prijeti američkim vojnicima lukom i otrovnim strelicama

FENA
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez izjavio je u nedjelju da priprema žestoku dobrodošlicu američkoj vojsci za koju je uvjeren da priprema invaziju na njegovu zemlju - strelice premazane indijanskim otrovom.

Chavez, bivši ljevičarski vojnik koji je svojim vojnicima naredio da obučavaju civile kao rezervu za gerilski rat, uključujući i upotrebu lukova i strijela, često optužuje Washington da planira invaziju kako bi preuzeo kontrolu nad venecuelanskim zalihama nafte, javlja Reuters.

Američki dužnosnici odbacuju njegove optužbe da ga Amerikanci žele ubiti i napasti njegovu zemlju, ocjenjujući ih populističkom retorikom u cilju mobilizacije svojih pristalica prije predsjedničkih izbora u decembru. Ipak, Chaveza smatraju antidemokratskom prijetnjom u regiji.

Okružen ministrima, vojnim časnicima i lokalnim dužnosnicima, Chavez je tokom redovitog obraćanja na televiziji govorio o tome kako bi ciljao na američke vojnike strelicama premazanim kurareom, otrovom amazonskih indijanaca na biljnoj bazi.

"Vježbat ću s lukom i strijelom. Ako moramo ispucati nekoliko strelica u svakog gringosa (stranca) koji nas napada, tada ćeš biti gotov za 30 sekundi, moj dragi gringo", rekao je Chavez pokazujući na svoj vrat.