Venecuela
0

Chavez počeo da koristi nova ovlaštenja

SRNA
Hugo Chavez (Foto: PA)
Hugo Chavez (Foto: PA)
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez po prvi put je upotrijebio nova ovlaštenja kako bi oformio fond vrijedan 2,3 milijarde dolara za obnovu objekata uništenih poplavama, zbog kojih je više od 130.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom.

Opozicija kritikuje Chaveza da se ponaša kao diktator nakon što je preuzeo ovlaštenja prema kojima će u narednih 18 mjeseci moći da vlada na osnovu dekreta i zaobilazi parlament.

Predsjednik Venecuele je ovu mjeru opravdao kao neophodnu kako bi se adekvatno odgovorilo na nedavne obilne kišne padavine, koje su odnosile kuće, uništavala mostove i puteve.

Kritičari ovih mjera smatraju da predsjednik na ciničan način koristi katastrofu kao izgovor da bi zaobišao opozicione stranke, koje su trebale da preuzmu veći broj poslaničkih mjesta (40 posto) u sljedećem sazivu parlamenta, čija je sjednica zakazana za 5. januar.

"Oni ništa nisu učinili za narod i pokušavaju da me zaustave da radim za narod", rekao je Chavez o svojim kritičarima, najavljujući uspostavljanje fonda.