Svijet
0

Chavez otputovao u Brazil, prvu zvaničnu posjetu nakon više od godinu

FENA
Hugo Chavez (Foto: Anadolija)
Hugo Chavez (Foto: Anadolija)
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez u utorak je otputovao u Brazil, u svoju prvu zvaničnu posjetu inostranstvu otkako mu je dijagnosticiran rak prije više od godinu dana.

Chavez će prisustvovati regionalnom samitu na kojem će Venecuela postati članica regionalnog trgovinskog bloka MERCOSUR.

On je izjavio da je trenutno zdrav i da će se natjecati za treći mandat na izborima u oktobru.

On se rijetko pojavljivao u javnosti tokom liječenja od raka, i putovao je samo na Kubu radi medicinskog tretmana.

Dopisnik BBC-a iz Caracasa navodi da se Chavez odnedavno sve češće pojavljuje u javnosti.

  • Današnje putovanje posljednji je nagovještaj da se on priprema za predizbornu kampanju, izjavila je ona.

Na svoj 58. rođendan u subotu, on je održao govor od nekoliko sati na mitingu u jednom od najsiromašnijih kvartova u Caracasu, nakon čega je plesao, pjevao i dijelio rođendansku tortu svojim pristalicama.

Mnogi sumnjaju da će Chavez biti u stanju da se oporavi od raka, čiji se detalji još drže u tajnosti.

On, međutim, uporno tvrdi da će biti u stanju da se natječe na predsjedničkim izborima u oktobru.

Njegova predizborna kampanja usmjerena je ne samo na društvena i ekonomska pitanja nego i na to da uvjeri glasače da se on u potpunosti oporavio.

Opozicija je za protivkandidata Chvezu na izborima koji će se održati 7. oktobra izabrala Henriquea Caprilesa (40), bivšeg guvernera države Miranda.

U Braziliji, Chaves će se pridružiti čelnicima država članica trgovinskog bloka MERCOSUR. Brazil, Argentina i Urugvaj su punopravne članice, dok Bolivija, Čile, Kolumbija, Ekvador i Peru imaju status pridruženih članica.

Paragvaj je isključen iz članstva nakon što je Kongres te zemlje smijenio predsjednika države Fernanda Luga, u procesu koji je trajao manje od 48 sati i koji su smatrali nepoštenim mnogi čelnici država članica MERCOSUR-a.

Venecuela pokušava već šest godina da se pridruži tom bloku, ali je njene pokušaje sistematski blokirao paragvajski Kongres.