Tvrdi da se osjeća dobro
0

Chavez: Oporavljam se kao kondor

SRNA
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez izjavio je nakon operacije na Kubi, koju je imao jer mu je ponovo dijagnostifikovan tumor, da se osjeća dobro i da "leti u visine kao kondor".

Na društvenoj mreži Twitter, 57-godišnji lider socijalista napisao je: "Šaljem vam svoju veliku ljubav. Preživjet ćemo i oporaviti se! Evo me, uzlijećem kao kondor."

Uprkos pozitivnom zvaničnom saopštenju o posljednjem zahvatu na Kubi, neki izvori kao što je jedan istaknuti opozicioni novinar, sugerišu da bi Chavez mogao biti u životnoj opasnosti usljed širenja bolesti koja je otkrivena prošle godine. 

Zbog priče o njegovom zdravlju, postavlja se pitanje o Chavezovoj sposobnosti za kampanju i ponovni izbor na izborima koji će biti održani u oktobru, te o sposobnosti da vlada ovom članicom OPEK-a u slučaju da pobijedi. 

Zdravstveno stanje predsjednika Venecuele uveliko utiče na cijeli region gdje Kuba i ostale lijevo orijentisane vlade na Karibima i u Srednjoj Americi računaju na njegovu finansijsku pomoć.

Vlada okrivljuje pripadnike ekstremne desnice za maliciozne špekulacije i preporučuje narodu da ne obraća pažnu na takve glasine, dodajući da prolaze kroz vrlo emotivan period. 

Od izborne pobjede 1998. godine, Chavez je bio oličenje snage, međutim, njegov imidž pretrpio je jak udarac kada je prošle godine ustanovljeno da ima kancerozan tumor u predjelu karlice.