Svijet
0

Chavez: "Negroponte je plaćeni ubica"

FENA
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez izjavio je kako vjeruje da ga njegovi neprijatelji, ukljujući i CIA-u, namjeravaju ubiti i nazvao je američkog diplomata Johna Negropontea "profesionalnim ubicom".

Chavez je izjavio da venecuelanski zvaničnici imaju obavještajne podatke kako je zatočeni kubanski antikomunistički militant Luis Posada Carriles također umiješan u planove njegova ubistva, javio je AP.

Kazao je da je ideja o uroti "dobila na težini" zajhvaljujući raznim fakrtorima, među kojima je i nedavno imenovanje Negropontea, bivšeg direktora nacionalne obavještajne službe, za zamjenika državne tajnice Condoleezze Rice.

"Koga su oni imenovali tamo u Bijeloj kući za zamjenika državnog sekretara? Profesionalnog ubicu Johna Negropontea", izjavio je Chavez.

Chavez tu tvrdnju nije pojasnio, ali je njegova vlada ranije optužila Negropontea da je igrao ključnu ulogu u kontraškom ratu protiv ljevičarske sandinstičke vlade u Nikaragvi kada je obavljao dužnost ambasadora u Hondurasu - utočištu za tajne baze kontraša - od 1981. do 1985. godine.

Zvaničnici američke ambasade nisu bili odmah dostupni radi komentara, ali su negirali Chavezove opetovane optužbe kako su kovali urotu da ga svrgnu s vlasti.

Chavez je pitan o izvještajima o planovima njegova ubistva tokom televizijskog intervjua.

"Oni su rasporedili specijalne jedinice CIA-e, istinske ubice koji vršljaju ne samo ovdje u Venecueli nego u Centralnoj i Južnoj Americi", izjavio je Chavez, bez dodatnih pojašnjavanja.

Dodao je da su, iako Posada Cariles, bivši operativac CIA-e, ostaje zatočen u SAD-u pod optužbama za kršenje imigracijskih pravila, 'ljudi Posade Carilesa veoma aktivni u Centralnoj Americi i u potrazi za kontaktima u Venecueli.

"Oni hodaju uokolo u potrazi za velikim količinama eksploziva, razmišljaju o vrsti autobombe ili u potrazi su za projektilima zemlja-zrak kojima bi oborili predsjednički avion", kazao je.

Chavez nije dao nikakve detalje. Njegova vlada je zahtijevala da SAD-a da izruči Posadu Carrilesa, naturaliziranog Venecuelanca, kako bi se suočio sa suđenjem zbog navodnog organizovanja bombaškog napada na kubanski putnički avion 1976. godine u kojem su ubijene 73 osobe.

Posada Carriles negirao je umiješanost u taj napad.