Svijet
0

Chavez nazvao Busha "đavolom" i "tiraninom"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez je u srijedu nazvao američkog predsjednika Busha "đavolom", "lažljivcem" i "tiraninom", u svom žestokom napadu pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda.

"Juče je đavo došao ovdje i ovo mjesto još boluje", rekao je Hugo Chavez aludirajući na govor predsjednika Busha u utorak pred liderima cijelog svijeta.

"On je ovdje došao kao da je on vlasnik svijeta", dodao je on.

Predsjednik Venecuele, poznat po oštroj kritici prema SAD, osudio je tribinu UN-a da je "američka hegemonija" i ponovio svoje apele za dubokom reformom ove međunarodne organizacije kako bi se umanjio uticaj Washingtona.

U svom govoru, na kojemu su mu toplo aplaudirali delegati, tokom kojega je citirao u više navrata američkog ljevičarskog intelektualca Noama Chomskija, grčkog filozofa Aristotela i cineastu Alfreda Hičkoka, on je ocijenio da je predsjedfnik Bush "lažljivac" i "tiranin".

"Ne možemo omogućiti svjetskoj diktaturi da se jača", rekao je on, tvrdeći da je "američki imperijalizam predstavlja prijetnju za preživljavanje čovječanstva".

Prema Chavezovim riječima, Bush, koji je često optuživan da potajno priprema urote da ga svrgne s vlasti, širi lažnu elitnu demokratiju i "demokratiju bombi".

Hugo Chavez, kojega Fidel Castro predstavlja "svojim duhovnim sinom" nosi bajrak socijalističke revolucije u Latinskoj Americi i pravi kampanju za nestalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a.