Svijet
0

Chavez i Ahmedinedžad ujedinjeni u odbrani svojih ideala

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad i venecuelanski Hugo Chavez izrazili su u ponedjleljak u Teheranu spremnost da ostanu "dokraja ujedinjeni" u odbrani svojih nacionalnih interesa i idela.

Dvojica dužnosnika su ojačali posljednjih godina solidne odnose označene zajedničkim neprijateljstvom prema SAD-u i odlučnim protuimperijalističkim govorima.

"Držat ćemo se zajedno dokraja u odbrani prava naših nacija i naših ideala", rekao je Ahmedinedžad u razgovoru u četiri oka, koji je trajao sat i po, izvještava zvanična agencija Irna.

Njegov venecuelanski kolega, koji je nazvao Iran "svojom kućom", rekao je da su "već potpisani dobri sporazumi". Oni će stvoriti strateško jedinstvo dviju zemalja, rekao je on.

Chavez je stigao u ponedjeljak ujutro u Iran, dolazeći sa samita Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), organiziranog u subotu i nedjelju u Rijadu, prije nego je napustio zemlju u večernjim satima.

Njegova delegacija je sastavljena od pet ministara "posebno ministara za naftu, vanjske poslove i industriju" saopćio je u nedjelju glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Mohammad ali Hosseini.

Prema Chavezu, njegova posjeta omogućila je "nakon dvije godine da uspješno formira binacionalnu banku", kojoj će se, kako se on nada, pridružiti i ostale zemlje.

Prema iranskoj televiziji, dvojica dužnosnika su razgovarali o "razvoju bilateralnih odnosa i veza u ekonomskom sektoru, bankarskom, inženjeringu i petrohemiji".

Ovo je četvrta posjeta predsjednika Chaveza Iranu od dolaska Ahmedinedžada na vlast 2005., koji je tri puta posjetio Venecuelu.

Iranski predsjednik nije propustio a da ne naglasi u svom razgovoru sa Chavezom da "unatoč aroganciji SAD-a naše veze se proširuju u svim domenima".