"Pokazat ćemo političku zrelost"
0

Chavez će priznati eventualni poraz na izborima

SRNA
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez rekao je danas da će, ukoliko kandidat iz opozicije pobijedi na predsjedničkim izborima zakazanim za ovu godinu, on biti prvi koji će rivalu čestitati pobjedu i predati vlast.

Najekstremniji kritičari ovog kontroverznog južnoameričkog lidera sugerisali su da bi on odbio da prizna rezultate ukoliko bi eventualno izgubio na izborima zakazanim za 7. oktobar. Chavez je u svom maratonskom govoru o stanju nacije pred parlamentom odbacio te tvrdnje i pozvao lidere opozicije da istupe i javno izjave da će priznati ishod izbora.

   "Ukoliko bi ijedan od vas pobijedio na izborima, ja ću biti prvi koji će to priznati i to to tražim od vas. Svijetu ćemo pokazati političku zrelost, koju smo stekli tokom ovih godina demokratske revolucije", rekao je Chavez. Analitičari smatraju da će ovogodišnji izbori biti najteži sa kojima se Chavez suočava tokom 13 godina na vlasti.

   On je u junu operisan jer je obolio od karcinoma nakon čega je imao četiri runde hemoterapije. Novoformirana koalicija iz redova opozicije smatra da su ovi izbori najbolja šansa da Chaveza uklone sa vlasti. Međutim, brojni analitičari smatraju da Chavez i dalje ima prednost i da će osigurati novi šestogodišnji mandat.