Svijet
0

Chavez: Castro se bori za život

FENA
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez rekao je da se kubanski čelnik Fidel Castro "bori za život", te da je s njim razgovarao gotovo pola sata prije nekoliko dana.

Chavez, blizak prijatelj i veliki Castrov poklonik, usporedio je Castrove pokušaja da se oporavi, od navodne tri neuspjele operacije na debelom crijevu, s njegovom borbom iz 50-ih godina, kada je u planinama istočne Kube vodio gerilce u borbi za svrgavanje vlade u Havani.

"Fidel je ponovo u Sierra Maestri, vodi bitku za svoj život", izjavio je Chavez nakon sudjelovanja na samitu zemalja Južne Amerike u Rio de Janeiru.

Castro (80) nije viđen u javnosti od 31. jula prošle godine, kad je privremeno prenio ovlasti za vođenje zemlje na brata Raula, 75-godišnjeg ministra obrane.

Castrovo zdravstveno stanje na Kubi je državna tajna, no kubanske su vlasti zanijekale da boluje od neizlječivog tumora, kao što su tvrdile obavještajne službe SAD-a. No, dužnosnici u Havani prestali su insistirati na tvrdnji da će se Fidel vratiti na vlast.

Madridski list "El Pais" ove je sedmice pisao da su Castru operirani divertikuli (proširenja) na debelom crijevu, te da je zbog postoperativnih komplikacija dobio upalu potrbušnice. Kasnije je još dva puta operiran kako bi se sanirala upala i uspostavile funkcije, ali ni ti zahvati navodno nisu uspjeli. Upala se ponovo vratila, a Castra hrane intravenozno, prema "El Paisu".

Prema ocjenama medicinskih stručnjaka, koje je konsultirala američka štampa, kubanski su hirurzi pribjegli upitnim rješenjima i očito su "sprčkali" svog najvažnijeg pacijenta. Američki liječnici također su ocijenili kako 80-godišnjak s takvom dijagnozom ima samo 10 posto izgleda za oporavak.