Svijet
0

Chavez Amerikancima: "Idite dovraga, gringosi!"

FENA
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez poručio je američkim zvaničnicima "Idite dovraga, gringosi!" i nazvao je državnu tajnicu Conodoleezzu Rice "gospođicom" tokom svog redovnog radijskog i televizijskog nedjeljnog obraćanja naciji, obrušavajući se na Washington zbog onoga što je nazvao neprihvatljivim miješanjem u venecuelanske unutrašnje stvari.

Tirada je uslijedila nakon što je Washington izrazio zabrinutost mjerama koje daju ljevičarskom predsjedniku velike ovlasti. Očekuje se da Narodna skupština, koju kontroliraju predsjednikovi politički saveznici, ove sedmice da konačno odobrenje za ono što on naziva "omogućujućim zakonom" koji bi dao Chavezu ovlasti da usvaja serije zakona dekretom tokom 18-mjesečnog perioda, javio je AP.

U petak je zamjenik portparola američkog State Departmenta Tom Casey izjavio kako Chavezovi planovi u okviru tog zakona "stvaraju kod nas izvjesne zabrinutosti".

Chavez je odbacio Caseyjevu izjavu tokom medijskog obraćanja, rekavši: "Idite dovraga, gringosi! Idite kući!"

Također je napao američke aktivnosti na Bliskom istoku.

"Šta carstvo želi? Condoleezza je to rekla. Kako si? Zaboravila si me, gospođice. Condoleezza je to jasno rekla, to je stvaranje nove 'geopolitičke' mape na Bliskom istoku", izjavio je Chavez.

U svom tipičnom stilu, Chavez je govorio četiri sata tokom svog prvog sedmičnog programa u posljednjih pet mjeseci. On je uputio najbolje želje oboljelom kubanskom lideru Fidelu Castru, bliskom savezniku i prijatelju koji se potpuno izgubio iz javnog života od operacije unutrašnjih organa prošlog ljeta.

Ostali komentari doticali su se raznih tema - od plesa brazilskih djevojaka koje su nosile uske bikinije na nedavnom predsjedničkom samitu do navodne američke uloge u vješanju bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina.

"Oni su izveli Saddama Husseina i objesili su ga, zbog dobra ili zla. Nije na meni da sudim bilo kojoj vladi, ali je taj gospodin bio predsjednik te zemlje", izjavio je Chavez.

Držeći novine sa svojom slikom kako širom otvorenih očiju gleda u Brazilke koje u tijesnim bikinijima plešu sambu tokom prošlosedmičnog samita u Rio de Janeiru, Chavez se nasmijao i kazao: "Nisam znao gdje da pogledam, to je uistinu bio lijep prizor."