Svijet
1.3k

Charlie Hebdo na udaru kritika zbog fotografije dječaka Aylana na naslovnici

Klix.ba
Francuski satirični časopis Charlie Hebdo našao se na žestokom udaru kritika javnosti nakon što je na naslovnici objavio ilustraciju na fotografiju beživotnog tijela sirijskog dječaka Aylana Kurdija na turskoj obali koja je potresla svjetsku javnost.
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Svjetski mediji prenose da se satirični časopis Charlie Hebdo koji je poznat po kontroverznim i provokativnim karikaturama novom ilustracijom narugao fotografiji tragično stradalog trogodišnjeg dječaka Aylana Kurdija.

Naima, ovaj časopis je ispod naslova "Dobrodošli migranti" napisao "Tako blizu svoga cilja" dok se iza fotografije tijela dječaka nalazi ilustrovani billboard McDonald'sa na kojem piše "Dva menija za cijenu jednog".

Identičnu tematiku sadrži i druga karikatura koja nosi naziv "Dokaz da je Evropa kršćanska". Ona prikazuje Isusa kako stoji na vodi dok se pored njega nalazi utopljeni dječak i to sa sve sa tekstom "Kršćani hodaju na vodi. Muslimanska djeca tonu".

Podsjećamo, u napadu na redakciju Charlie Hebdo u januara 2015. godine ubijeno je 12 osoba.

Svjetska javnost masovno je dala podršku časopisu koji sebe predstavlja kao "velikog zagovarača slobode govora".

Kao rezultat te podrške nastao je hashtag #JeSuisCharlie (Ja sam Charlie) kojim su korisnici društvenih mreža izrazili poštovanje prema crtežima ovog časopisa.