Dokumenti MI5
0

Charlie Chaplin nije bio komunistički agent

SRNA
Charlie Chaplin
Charlie Chaplin
Legendarni američki filmski glumac Charlie Chaplin nije bio komunistički agent, kao što je vjerovao američki FBI, navodi se u povjerljivom dosijeu britanske obavještajne službe MI5 koji je objavljen danas, piše Guardian.

FBI, u to vrijeme predvođen direktorom Edgarom Hooverom, opisao je Chaplina kao "holivudskog salonskog komunistu" i zatražio od MI5 da prikupi informacije koji će mu omogućiti da protjera Chaplina, zvijezdu filmova "Posljednji diktator" i "Svjetla velegrada" iz SAD.

U dosjeu koji je danas objavio Nacionalni arhiv MI5 zaključuje: "Može biti da je Chaplin simpatizer komunista, ali na osnovu informacija pred nama nije riječ o nekom radikalnijem slučaju".

MI5 se fokusirao na to da li Chaplin  predstavlja opasnost za nacionalnu bezbjednost, dok su odlučujući faktori za FBI bile komunističke simpatije Čaplina.

Sir Percy Sillitoe, tadašnji šef MI5, rekao je da nema poudzanih osnova da se Chaplin smatra opasnim za bezbjednost.

FBI, koji je formirao dosije od više od 2.000 stranica o Chaplinu, vjerovao je da je Chaplin rođen u Parizu, a ne u Londonu i da je njegovo pravo ime bilo Israel Thornstein.

MI5 je odbacio i ovu pretpostavku uz obrazloženje da nema dokaza da je Chaplinovo ime ili da je ikad bioThornstein, kao i tvrdnju da je rođen u Parizu.
Chaplina je bukvalno proganjao FBI, posebno nakon njegovog famoznog saopštenja tokom 1940-tih da postoji mnogo toga dobrog u komunizmu. "Možemo da iskoristimo dobro i odvojimo loše", rekao je tada Chaplin.

Chaplin je uvijek odbacivao da je komunista, ali je odlučio da ne osporava odluku SAD da mu zabrani povratak u Ameriku 1953. godine i nastanio se u Švicarskoj.

"Ja sam žrtva laži i podle propagande", rekao je Chaplin, koji je umro u snu 1977. godine u Švicarskoj u 88. godini.