Rezultati ankete
0

Charlesa za kralja, a ne Williama

Sarajevo-x.com
Princ od Walesa koji danas slavi svoj 60. rođendan, vjerovali ili ne, u ulozi kralja uživao bi u mnogo većoj popularnosti nego njegov sin, princ William, pokazali su rezultati najnovije ankete.

Prema rezultatima ankete, koju je sprovela međunarodna istraživačka agencija YouGov, 42 posto ispitanika najviše bi obradovao Charlesov dolazak na prijestolje Velike Britanije, dok je 35 posto ispitanika i danas mišljenja da bi trebalo preskočiti jednu generaciju i titulu britanskog kralja predati njegovom najstarijem sinu, princu Williamu.

Zanimljivo je to da, kada je pitanje o tome koga bi radije vidjeli na prijestolju postavljeno 2005. godine, samo 31 posto osoba je dalo podršku princu od Walesa, dok je 42 posto ispitanika svoj glas dalo princu Wiliamu.

Naime, već godinama se raspravlja o tome da li bi se bivši suprug princeze Diane, koja je preminula prije 11 godina, trebao odreći svog prava na tron, s obzirom na to da je činjenica da se razveo i ponovo oženio u sukobu s ulogom monarha kao osobe koja je na čelu Crkve.

Kako saznaje Daily Telegraph, ukoliko postane britanski kralj, princ Charles planira napraviti simboličnu promjenu i uzeti titulu "Branitelj vjere", koja bi trebala održavati multikulturalno društvo u Velikoj Britaniji.

Princ od Walesa je imao samo tri godine kada je njegova majka postala britanska kraljica, a čime je on, kao najstariji sin Elizabete II., postao prijestolonasljednik. Kraljica danas ima 82 godine i najstariji je vladajući monarh u historiji Velike Britanije. Njena majka je doživjela 101. rođendan, a preminula je u snu 30. marta 2002. godine.

Danas, otac prinčeva Williama i Harryja slavi jubilarni 60. rođendan, a on i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, bit će domaćini privatne zabave, koja će se održati u Highgrove, njihovom domu u Gloucestershireu, a na kojoj će nastupati i legendarni pjevač Rod Stewart.

U čast slavljenika, velikani komedije poput Johna Cleesea i Rowana Atkinsona, muzička zvijezda Robbie Williams, te mnoge druga poznata imena iz svijeta zabave, u srijedu su napravili fantastičan show u Buckinghamovoj palači u Londonu.