Svijet
0

Charles Taylor u Haagu

FENA
Svi londonski listovi pišu o današnjem početku suđenja bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru pred Međunarodnim sudom za Sijera Leone, koje se održava u Haagu.

Financial Times navodi da je Taylor prvi afrički lider koji će se pojaviti na jednom suđenju za ratne zločine, dodajući kako se tužilaštvo nada da će tokom procesa biti ispravljene, kako se navodi, "velike greške" koje su počinjene tokom suđenja srpskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću i iračkom lideru Saddamu Husseinu - predugo suđenje, u prvom slučaju, i veoma niski pravni standardi u drugom.

Za razliku od Miloševića, čija je optužnica imala 60 tačaka, piše Financial Times, u slučaju Taylora sud je sadržaj optužnice sveo na 11 ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i povreda međunarodnog prava, među kojima je i zloupotreba djece-vojnika.

Kao i Slobodan Milošević svojevremeno, piše Financial Times, i Charles Taylor odbija priznati nadležnost suda, ali je za razliku od bivšega srpskog predsjednika ipak angažirao tim advokata.

Optužbe protiv Taylora su, navodi FT, zasnovane na njegovoj ulozi u sukobu u Sijera Leoneu, okončanom 2002., ali je on igrao i ključnu ulogu za vrijeme sukoba u samoj Liberiji, devedesetih godina prošlog stoljeća, tokom kojih je život izgubilo više od 300.000 ljudi.

Agencije su u ponedjeljak popodne prenijele da je bivši liberijski predsjednik Charles Taylor odbio priznati Međunarodni ratni sud za Sijera Leone i u prvom izjašnjavanju o krivici odbacio odgovornost po svim tačkama optužnice.

"Ne priznajem jurisdikciju ovoga suda", rekao je Taylor sucu Richardu Lussicku iz Samoe.