Svijet
0

Charles Taylor osuđen na 50 godina zatvora

FENA
Charles Taylor (Foto: AFP)
Charles Taylor (Foto: AFP)
Bivši predsjednik Liberije Charles Taylor osuđen je u srijedu na 50 godina zatvora pred Specijalnim sudom za Sierra Leone koji ga je 26. aprila proglasio krivim za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

"Sud vas jednoglasno osuđuje na jedinstvenu kaznu od 50 godina zatvora", izjavio je sudac iz Samoe Richard Lussick na javnom suđenju u Leidschendamu, u predgrađu Haaga.

"Optuženi je odgovoran za pomaganje i poticanje, kao i za planiranje nekih od najužasnijih zločina u povijesti čovječanstva", kazao je sudac Lussick kako bi opravdao kaznu.

Charles Taylor (64) služit će svoju kaznu u Velikoj Britaniji u skladu s dogovorom sa specijalnim sudom, javio je AFP.

Tužitelj je 3. maja "preporučio" kaznu od 80 godina zatvora, za koju je odbrana bivšeg predsjednika ocijenila da je "pretjerana".

Predsjednik Sierra Leonea od 1997. do 2003. godine Charles Taylor je uhapšen u Nigeriji 2006. godine i proglašen 26. aprila krivim po 11 tačaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, među kojim su silovanje, ubistvo i pljačka, počinjene između 1996. i 2002. godine u Sierra Leoneu.

Taylor je, kako su kazali suci, "pomagao i poticao" kampanju terora s ciljem da preuzme kontrolu nad Sierra Leoneom, kako bi eksploatirao dijamante za vrijeme građanskog rata u kojem je bilo 120.000 mrtvih između 1991. i 2001. godine i koji su obilježili mnogobrojni slučajevi kanibalizma i sakaćenja.

Suđenje Charlesu Tayloru, koji je 2006. godine premješten iz Freetowna u Leidschendam iz sigurnosnih razloga, počelo je 4. juna 2007. godine a završeno 11. marta 2011.