Opet izazivaju bijes javnosti
0

Charb: Poslanik Muhamed gost urednik magazina Charlie Hebdo

SRNA
Satirični francuski magazin Charlie Hebdo objavit će izdanje koje će, kako su rekli, "urediti" poslanik Muhamed "u čast" islamskog utjecaja na pokret arapskog proljeća.

"Kako bi proslavili pobjedu islamista u Tunisu i obećanje libijskog Nacionalnog prelaznog savjeta da će šerijatski zakon biti osnova pravosuđa u Libiji, magazin 'Charlie Hebdo zatražio je da Muhamed bude gost urednik", navodi se saopštenju ovog lista.

Za ovu priliku nedjeljnik je prekršten u Sharia Hebdo, a na naslovnoj strani bit će slika poslanika Muhameda ispod koje će pisati "100 udaraca bičem ako ne umrete od smijeha". 

Na poleđini će, takođe, biti slika poslanika Muhameda sa crvenim nosom i riječima "Da, islam je kompatibilan sa humorom".

 Nalovnica se pojavila na društvenoj mreži Twitter, a mnogi korisnici bili su bijesni i opisali to kao "djetinjariju".

 Izdavač magazina poznat kao Charb, odbacio je optužbe da provocira.

"Mi radimo naš posao kao i uvijek. Jedina razlika je u tome da je ove sedmice poslanik Muhamed na naslovnoj strani, a to je prilično rijetko", rekao je on.
Sud u Parizu odbacio je 2007. godine tužbu dvije muslimanske organizacije protiv ovog magazina zbog objavljivanja stripova o poslaniku Muhamedu koji su prvobitno objavljeni u danskim novinama, što je izazvalo masovne proteste muslimana širom svijeta.