Evropski sud za ljudska prava
0

Četvrtina žalbi u Strasbourgu iz Rusije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Približno četvrtina žalbi koje stižu Evropskom sudu za ljudska prava dolazi iz Rusije, izjavio je u srijedu glavni tajnik Vijeća Evrope Terry Davis u Sankt-Peterburgu, gdje učestvuje na međunarodnoj konferenciji glavnih tužitelja evropskih zemalja.

On je kazao da se od ukupnog broja 40 posto žalbi odnosi na neizvršenje sudskih presuda.

Davis je na konferenciji za novinare rekao da je tokom susreta u utorak uvečer razgovarao s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom o potrebi reforme Evropskog suda za ljudska prava.

Rusija je potpisala, ali ruska Duma (donji dom parlamenta) nije ratificirala do sada reformski paket 14. protokola uz Evropsku konvenciju za ljudska prava.

Davis je izrazio nerazumijevanje za takvo ponašanje ruskih poslanika, dodajući da Rusija jedina nije ratificirala taj protokol, što otežava rad suda. "Pojednostavljenje rada Evropskog suda za ljudska prava odgovara i interesima ruskih građana", kazao je glavni tajnik VE.

Davis je kazao i da je između ostalog razgovarano i o pitanju ukidanja smrtne kazne u Rusiji - gdje je trenutno stavljen moratorij na njezino izvršenje. "Prije 12 godina, ulazeći u VE, Rusija je obećala da će ukinuti smrtnu kaznu, ne samo u praksi već i zakonom", rekao je on.

Davis je naglasio da nema "nikakvog zida" između Rusije i Evrope, jer je Rusija punopravan dio Starog kontinenta. "Može se govoriti o Rusiji i Evropskoj uniji, ali treba znati da EU nije još cijela Evropa", istaknuo je glavni tajnim Vijeća Evrope.

Ističući povećanu ulogu tužilaštva i povjerenja u tužilaštvo u Rusiji, glavni tužitelj Jurij Čajka, otvarajući konferenciju u Sankt-Peterburgu, rekao je da sud više ne može biti jedino sredstvo zaštite prava i sloboda čovjeka.

"Ljudi treba da imaju izbor mehanizma zaštite svojih interesa i rusko zakonodavstvo takvu mogućnost osigurava", rekao je Čajka, navodeći da na godišnjem nivou broj obraćanja stanovništva nekoliko puta premašuje zahtjeve građana upućene na sud.

Prema pisanju ruskih medija, Rusija je na četvrtom mjestu po iznosima koje je obavezna isplatiti po presudama suda u Strasbourgu i prošle godine je ta suma iznosila 4,3 miliona eura za nanesenu moralnu ili materijalnu štetu svojim građanima.

U 2007. Rusija je izgubila u 140 od 192 postupka, prenosi Tanjug, pri čemu se 175 odnosi na kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.