Svijet
5

Četvrti novog Jerusalema "pucaju po šavovima" od prenapučenosti

FENA
Ortodoksni židovski kvart Istočnog Jerusalema "puca po šavovima" od improviziranih koliba, šupa i drugih ad hoc "sklepanih" nastambi, a njihov broj raste iz sedmice u sedmicu, prenosi The New York Times.

"Po prenapučenosti Istočni Jerusalem nije toliko drugačiji od New Delhija ili od Mumbaija", rekao je Ezra Berger, čelnik Vijeća okruga Ramat Shlomo.

"To je bure baruta u susjedstvu, sociološka tempirana bomba, ali i bomba po pitanju zdravstvenih rizika", upozorava Berger.

Kvart je izgrađen prije 20 godina, nakon što je Izrael u Trećem arapsko-izraelskome ratu oduzeo dio teritorija Jordanu, još 1967. godine. Otad je kvart postao područje simboličkoga sukoba Židova i Palestinaca, ali i Izraela, Washingtona i ostatka svijeta.

Nakon što je u ponedjeljak izraelski odbor odobrio izgradnju 500 novih stanova u Ramat Shlomou, SAD je osudio takvu odluku.

"Bilo bi to neprimjereno u ovako osjetljivim uvjetima, osobito nakon što je SAD prošle sedmice jasno izrazio da ne odobrava ikakav vid izgradnje na području Novoga Jeruzalema", istaknuo je Edgar Vasquez, glasnogovornik State Departmenta.

"Nastavljamo dijalog s Izraelom kako bismo upozorili da se američka pozicija sastoji u tome da se gradnja na prostoru istočnoga Jerusalema odbacuje kao nelegitimna. Protivimo se potezima izraelske vlade koji bi uticali na budućnost slike Jerusalema", dodao je on.