Svijet
0

Četvorka podržala mirovnu konferenciju za Bliski istok

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika: SAD, UN, EU i Rusija, podržala je na sastanku u New Yorku organiziranje međunarodne mirovne konferenciju o bliskoistočnom mirovnom procesu čiji će domaćin biti Washington.

Četvorka je dala svesrdnu podršku za održavanje konferencije koja se očekuje sredinom novembra, ističući kako se ukazala šansa da se u narednih nekoliko mjeseci obnove detaljni pregovori o dugotrajnom miru između Izraelaca i Palestinaca i da tu šansu treba iskoristiti.

Predstavnici četvorke u kojoj su američki državni sekretar Condoleezza Rice, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana, kao i glavni izaslanik četvorke, bivši britanski premijer Tony Blair pozvali su sa sastanka u New Yorku na nastavak neometane humanitarne pomoći pojasu Gaze koji kontrolira radikalni islamistički pokret Hamas.

To predstavlja upozorenje za Izrael koji je prošle nedjelje palestinsku teritoriju na obali Sredozemnog mora proglasio neprijateljskim entitetom.

Četvorka također traži obustavljanje skoro svakodnevnih raketnih napada palestinskih ekstremista iz pojasa Gaze na Izrael. Kad je riječ o bliskoistočnoj mirovnoj konferenciji, Rice je najavila da će Sirija i deset drugih članica Arapske lige biti pozvani na taj važan skup.

Sirija je zvanično još uvijek u ratu s Izraelom a Egipat i Jordan su jedina dva arapska susjeda koja su potpisala mirovne sporazume s tom zemljom.

Rice je najavila da će se diskutovati o svim ključnim pitanjima na konferenciji koju je još u julu predložio američki predsjednik George Bush.

Bush je pokrenuo tu inicijativu nakon što je umjereni palestinski predsjednik Mahmud Abas osnovao novu palestinsku vladu na Zapadnoj obali, a u kojoj nema hamasovaca.

Posmatrači prilika ocjenjuju da u trenutku kada su Palestinci podijeljeni u dva entiteta i jednim vlada Abasov Fatah a drugim rivalski Hamas, atmosfera nije ohrabrujuća.

"Postoji mnogo toga da se uradi, mnogo teškog posla je pred nama i kao što je uvijek slučaj s Bliskim istokom mora se priznati da je put naprijed vrlo težak", rekla je Rice, ali je istakla vrlo čvrstu posvećenost ključnih igrača i mnogo dobre volje među članovima četvorke i arapskih lidera.

Blair je istakao da je najvažnije da su se "stvari ponovo pokrenule" . Prije bliskoistočne mirovne konferencije Bush će se ove sedmice sastati, između ostalih, s Abasom i Blairom, a Rice s arapskim liderima.

Ona je prošle sedmice posjetila Izrael i palestinske teritorije i ponovo će otići u region u okviru intenzivne diplomatske kampanje u nastojanju da konferencija bude što bolje pripremljena.