Svijet
0

Četvorica bombaša iz 2005. godine osuđena na doživotnu robiju

FENA
Londonski sudija je u srijedu osudio četiri osobe na doživotnu robiju zbog pokušaja bombaških napada na londonski saobraćajni sistem u julu 2005, samo dvije sedmice nakon što su bombaši samoubice ubili 52 putnika u gradu.

Sudija Adrian Fulford izjavio je da ljudi moraju provesti najmanje 40 godina u zatvoru prije nego što steknu pravo da zatraže kauciju. Porota je u ponedjeljak proglasila krivim Muktara Saida Ibrahima (29), Yassina Omara (26), Ramzija Mohammeda (25) i Hussaina Osmana (28) za planiranje ubistava u uroti inspirisanoj al-Qaidom da se detoniraju eksplozivima napunjeni ruksaci u tri voza podzemne željeznice i u autobusu, javio je AP.

Dvojici osumnjičenih - Manfu Kwaku Asiedu (34) i Adelu Yahyji (24), bit će ponovo suđeno jer porota nije donijela presudu protiv njih.

Tužba tvrdi da su napadi od 21. jula bili namjerna replika bombaških napada od 7. jula na saobraćajni sistem iako je planiranje počelo mnogo ranije. Fulford je izjavio kako je razmatrao moguće veze između dviju grupa bombaša - na koje je policija sumnjala ali ih nije mogla dokazati - kada je odlučivao o kaznama.

Četvorica osuđenih pokušali su detonirati eksplozivima napunjene ruksake u tri voza podzemne željeznice i autobus, kao i bombaši od 7. jula 2005. Naprave - načinjene od razarajuće mješavine hidrogen peroksida i fluora - nisu eksplodirale i niko nije stradao.

Za razliku od trojice od četvorice bombaša od 7. jula, koji su rođeni u Britaniji, bombaši od 21. jula došli su u Britaniju kao mladići iz zemalja kao što su Eritreja, Etiopija i Somalija. Neki su postali britanski državljani a neki su imali izbjeglički status.

Policija vjeruje da je planiranje napada počelo kada se Ibrahim vratio u Britaniju s putovanja po Pakistanu u martu 2005. On je bio u toj zemlji u isto vrijeme kada su dvojica bombaša od 7. jula - Shezhad Tanweer i Mohammed Sidique Khan - bili tu, ali zvaničnici tvrde kako ne znaju da li su oni ikada sastali.