Bolnica na Haitiju
0

Četverogodišnji Schneily Similien će dobiti novu nogu

Sarajevo-x.com
Schneily Similien
Schneily Similien
Četverogodišnji dječak Schneily Similien još uvijek treba protezu koja će nadomjestiti njegovu lijevu potkoljenicu i stopalo koje je izgubio u zemljotresu koji je pogodio Haiti 12. januara. Prilikom rušenja dječakove kuće, plafon se obrušio na dječaka i njegovu porodicu. Pet dana je proveo u bolnici i amputacija je bila jedino rješenje.
Schneily Similien
Schneily Similien
Njegova najveća nada za novu nogu - i novi život - je bolnica Albert Schweitzer, u ruralnom dijelu Haitija.

Američki ljekar Jay Tew i njegova ekipa radili su od zore do mraka u medicinskom centru Albert Schweitzer, kapaciteta 80 kreveta, udaljenom oko 60 kilometara od glavnog grada Haitija, Port-au-Princea. U posljednje tri sedmice uradili su 73 proteze na nogama, te 12 na rukama.

U učionici koja je preobraćena u kliniku, Tew je oblikovao, brusio, bojao i ispitivao proteze za amputirce koji su pristizali iz ruralnih dijelova zemlje, javlja MSNBC.

"Ne mislim da ćemo uskoro prestati viđati nove pacijente", rekao je Tew, dodajući kako se može očekivati priliv stotina pacijenata.

Na radost 4-godišnjeg Schnilyja, Tew je uradio protezu i za njegovu nogu. Inače, bolnica koju je osnovao američki filantrop William Larimer Mellon Jr. brzo je postala centar za rehabilitaciju, ali i nada za mnoge amputirce na Haitiju.

"Ako postoji oaza na Hatiju, mi smo u njoj", dodao je Tew.

Jay Tew s protezom za 4-godišnjaka
Jay Tew s protezom za 4-godišnjaka
Dosad, bolnica je bila u mogućnosti da proizvodi i isporučuje proteze za udove muškaraca, žena i djece. Pacijenti su svoje nove noge i ruke testirali plešući uz muziku i udarajući nogometnu loptu svake večeri.

Više od 30 pacijenata i njihovih porodica smješteno je tu u blizini, u kućama u malim blokovima, budući da nisu imali gdje drugo otići.

"Neko nema lijevu, neko desnu nogu, neko ruku. Ipak, svi su zajedno, sviraju, plešu, stvorili su jednu lijepu zajednicu", rekao je Ian Rawson,

Čak i prije tragičnog zemljotresa Haiti je imao između 40.000 i 60.000 amputiraca, dok je zemljotres donio novih 4.000-6.000 amputiraca.

Nadležni na Haitiju nisu bili u stanju zadovoljiti potrebe tih ljudi ni prije zemljotresa. Tew i njegova ekipa došli su volonterski tri mjeseca, kako bi, između ostalog stvorili i zalihe proteza, ali i osposobili haićanske tehničare da pomažu ovim pacijentima u budućnosti.