28 sati divljao po New Yorku
0

Četvero ljudi izbo nožem, četvero ranio i pregazio pješaka

Sarajevo-x.com
Maksim Gelman (Foto: AP)
Maksim Gelman (Foto: AP)
Maksim Gelman izbo je nasmrt očuha, bivšu djevojku i njenu majku, zatim pregazio pješaka, te ranio još četvero ljudi, tokom 28 sati divljanja po New Yorku, izvijestila je tamošnja policija.

Nakon cjelonoćnog divljanja po New Yorku, ubijanja i ranjavanja nevinih osoba, policija je uspjela uhapsiti Gelmana. U saopćenju se navodi da je on u svoj krvavi pohod krenuo naoružan sa pet noževa, ali nije poznato zbog čega se odlučio na takav čin.

"Ovo što se dogodilo je grozno. Ne znamo zbog čega je to učnio", kazao je načelnik policije Raymond Kelly.

Kako prenosi BBC, 28-godišnji Gelman, porjeklom iz Ukrajine, izbo je na smrt tri osobe, ukrao dva automobila, pregazio pješaka i napao još nekoliko nedužnih osoba tokom svog nasilnog pohoda po New Yorku.

Prema prvim informacijama, Gelman je prvo u petak ubio očuha Aleksandra Kuznetsova, koji se umiješao u njegovu svađu s majkom. Nakon toga otišao je u kuću bivše djevojke i ubio njenu majku Annu Bulchenko.

Sakrio se u kući i čekao povratak bivše djevojke. Kada se vratila zatekla je majčino mrtvo tijelo i pozvala policiju, a Gelman ju je istog trenutka napao nožem i usmrtio je zadavši joj 11 uboda.

Nakon toga nastavio je divljati po New Yorku. Pokušao je ukrasti automobil, a kada mu se vozač suprotstavio i njega je izbo nožem. Na sreću, žrtva je preživjela.

Samo nekoliko trenutaka kasnije ukradenim automobilom pregazio je 62-godišnjeg Stephena Tanenbauma, koji je preminuo od posljedica povreda.

Ni tu se nije zaustavio. Nastavio je krvavi pohod i izbo vozača taksija, a zatim i vlasnika automobila kojeg je htio ukrasti. Obojica muškaraca su preživjela.

Pokušao je pobjeći vozom, a lociran je nakon što je jedna žena prepoznala ga i pozvala policiju. Kako je istakla, čitala je u novinama o ubici, a on joj je uzeo novine i pitao da li zaista vjeruje u sve što pišu o njemu.

Maksim Gelman je potom sjeo na voz, pri tome nanjevši povrede nožem jednom putniku.

Tek tada ga je policija uspjela uhapsiti i privesti.

U saopćenju se nadvodi da je riječ o nezaposlenom ovisniku o drogama koji je već 10 puta bio hapšen, prenosi BBC.