Helikopter se nije mogao probiti
0

Četverica alpinista poginula u lavini u alpama

FENA
Četverica alpinista poginula su u utorak u lavini u departmanu Visokih Alpa, na jugoistoku Francuske, saznaje se iz prefekture i žandarmerije.

Četiri žrtve su se kretale s vodičem po visokim planinama koji je obavijestio spasilačke službe sredinom poslijepodneva, saopćila je prefektura.

Alpinisti su se kretali u Goulotte des Enfers, poleđenoj trasi koja se nalazi na 2.604 metra nadmorske visine. Prema specijaliziranoj web stranici, Alzituderando.com, ova trasa je izložena "snježnim bujicama" i "smatra se rizikom".

"Četverica alpinista su pala s visine od nekoliko stotina metara", izjavio je agenciji AFP načelnik Jacques Quastana, koji je bio na mjestu nesreće.

Policijski helikopter nije mogao otići u zonu nesreće zbog slabe vidljivosti i "jakog" vjetra koji je dostizao i do 100 kilometara na sat, saopćila je žandarmerija.

On se morao spustiti u selo Crevoux odakle su krenuli spasioci pješke na mjesto nesreće. Na licu mjesta, spasioci su samo mogli konstatovati smrt četiri alpinista, a još se ne zna njihova nacionalnost.

Vodič je bio u šoku i prevezen je u bolnicu.

Prema podacima Nacionalnog udruženja za proučavanje snijega i lavina (ANENA), od početka sezone u Francuskoj je u lavinama poginulo 13 osoba.