Saudijska Arabija
0

Četiri vojnika poginula u sukobu s pobunjenicima

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Četiri vojnika Saudijske Arabije poginula su u sukobima kod granične ispostave blizu granice s Jemenom, koju su saudijske snage preuzele i u njoj "uništile" šiitske pobunjenike, javila je u utorak saudijska državna televizija.
  • Broj saudijskih vojnika poguinulih u graničnim sukobima s jemenskim šiitima popeo se na 82, izjavio je pomoćnik ministra odbrane princ Kaled bin Sultan.

On je rekao da je šiitima koji iz Jemena upadaju na saudijsku teritoriju postavljen ultimatum da napuste oblast u kojoj se nalazi granična ispostava u roku od 48 sati, prenosi Reuters.

  • Pošto nisu ispunili uslov, svi šiiti su "uništeni", izjavio je Kaled za državnu televiziju.

Zapadne zemlje i Saudijska Arabija strahuju da bi Jemen, najsiromašnija arapska zemlja, mogao da postane operativna baza iz koje bi Al-Qaida mogla da planira i izvodi napade širom svijeta.

Jemenske snage pokrenule su u tri provincije operaciju protiv ekstremista Al-Qaide, a u utorak su tokom vojne operacije "čišćenja" skrovišta šiitskih pobunjenika u gradu na sjeveru zemlje ubile 19 i uhapsile 25 pobunjenika.

Jemenske vladine snage bore se od 2004. godine protiv šiitskih pobunjenika koji tvrde da su društveno, privredno i vjerski marginalizovani u Jemenu.