Najsnažnija artiljerijska paljba
0

Četiri rakete u minuti ispaljuju se na Homs

SRNA
Najintenzivnije bombardovanje u 14 dana (Foto: AFP)
Najintenzivnije bombardovanje u 14 dana (Foto: AFP)
Sirijske snage ponovo su danas otvorile artiljerijsku paljbu na grad Homs, uporište sirijskih pobunjenika, što je najsnažniji napad u posljednje dvije nedjelje, tvrde aktivisti sirijske oranizacija za zaštitu ljudskih prava.

"Ovo je najintenzivnije bombardovanje u posljednjih 14 dana. Ovo se do sada nije dogodilo - u prosjeku ispaljuju se četiri rakete u minuti", kazao je Hadi Abdalah iz Generalne komisije za sirijsku revoluciju.

On je dodao da su, osim kvartova Baba Amt i al-Inšat, danas na meti i Haldije i Bajada,  koji posljednjih dana nisu bile izložene jakom bombardovanju.

Abdalah je dodao da veliki broj vojnih aviona nadleće Homs.

Na snimku, koji su pobunjenici postavili na internet, vidi se tenk koji ispaljuje vatru na kuće, a u drugom se čuje jako bombardovanje grada, poznatog kao "prestonica revolucije".

Snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Asada bombarduju Homs od 4. februara, u pokušaju da uguše pobunu.

Generalna skupština UN usvojila je juče rezoluciju na prijedlog Arapske lige kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Siriji i traži povlačenje sirijskog predsjednika Bashara Asada.
Pristalice rezolucije se nadaju da je ona  snažna poruka Asadu da okonča kršenja ljudskih prava i napade na građane, i da preda vlast svom potpredsjedniku.

Prema podacima sirijske opozicije, u sukobima u Siriji od sredine marta 2011. poginulo je više od 6.000 ljudi.