Svijet
53

Četiri radnika kasina u Las Vegasu osumnjičena za ratne zločine u BiH

Klix.ba
FOto: Arhiv/Klix.ba
FOto: Arhiv/Klix.ba
Američki zvaničnici su identificirali četiri radnika kasina u Las Vegasu za koje vjeruju da prikrivaju svoje učešće u ratu u BiH, uključujući zločine u Srebrenici 1995. godine. Namjera američkih zvaničnika je da ih deportuju, kao i ostalih 150 od 300 bh. imigranata.

Imigranti su u SAD stigli sa izbjeglicama koje su napustile BiH zbog nasilja koje se događalo raspadom Jugoslavije i početkom rata 1992. godine. Broj osumnjičenih bi mogao biti veći od 600 kada dokumentacija iz BiH postane dostupna američkim vlasima.

"Što više 'kopamo', to više dokumenata pronalazimo", rekao je Michael MacQueen, koji je vodio brojne istrage Agencije za imigraciju i carinu, a koje se tiču ratnih zločina.

Mnogi od osumnjičenih su u BiH bili vojnici, a među njima su nogometni trener iz Virginije, limar iz Ohija i četiri radnika kasina u Las Vegasu. Neki od osumnjičenih su sada američki državljani.

Glasnogovornica Američke agencije za imigraciju i carinu je rekla da po zakonu ne može otkriti identitet četvorice muškaraca sve dok ne budu zvanično optuženi za zločin. Dodala je da joj nije poznat njihov trenutni status. Njihov advokat Christopher Brelje nije bio dostupan za komentar.

Prikupljeni dokazi pokazuju da je polovina od 300 bh. osumnjičenika učestvovala u masakru u Srebrenici gdje su srpske snage ubile 8.000 muškaraca i dječaka muslimana u ljeto 1995. godine. Masakr je bio kulminacija politike etničkog čišćenja koju je predvodio Ratko Mladić.

Advokat Thomas Hoidal je zastupao 12 bosanskih Srba u Arizoni koji se suočavaju s deportacijom zbog ratnih zločina.

Ovo nije prvi put da su stanovnici Las Vegasa osumnjičeni za masakr u Srebrenici.

Bivši policijski komadant Dejan Radojković (64) iz Las Vegasa je u SAD ušao 1999. godine, a uhapšen je 2009. godine. Sud je potom naredio deportaciju jer je Radojković naredio ili direktno učestvovao u masakru. U BiH je deportovan u maju 2012. godine.