Svijet
0

Četiri osobe umrle od nove gripe u Meksiku

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Četiri osobe preminule su od gripe H1N1 u Meksiku, žarištu pandemije 2009. godine, saopštile su lokalne vlasti koje ocjenjuju da je situacija pod kontrolom.

"Četiri osobe su preminule prošle sedmice od nove gripe tipa H1N1. Potvrđeno je da je žena koja je preminula u meksičkoj državi Chiuaua doputovala iz Teksasa, kao i da su lica koja su bila inficirana u Ciudad Juarezu takođe putovala u SAD ili su bila u kontaktu sa Amerikancima", izjavio je zvaničnik meskičke države Chiuaua, Cezar Duarte.

Miguel Angel Lezana, direktor Nacionalnog centra za epidemiološko praćenje pri Ministarstvu zdravlja, navodi da pojava gripa nije iznenađujuća i da će se H1N1 pojavljivati i narednih godina.

On je izjavio da situacija nije alarmantna.

Svjetska zdravstvena organizacija formalno je krajem avgusta proglasila kraj pandemije, prve u 21. vijeku tokom koje je umrlo 18.500 ljudi.

"U Venecueli su preminule tri osobe, a tokom proteklih nekoliko nedjelja registrovano je 415 zaraženih, posebno u provinciji Merida, mada je je situacija pod kontrolom", izjavio je prije dva dana predsjednik Hugo Chavez.

U aprilu 2009. godine Meksiko je bio žarište epidemije gripa H1N1, kada je umrlo više od 1.250 osoba i zbog čega je nekoliko sedmica prijestonica Meksiko bila gotovo paralizovana.