Strah od oružanog sukoba
0

Četiri kineska broda u spornim vodama sa Japanom

FENA
Četiri kineska broda primijećena su danas u spornim vodama Južnog kineskog mora, saopćili su japanski zvaničnici.

Zvaničnici su takođe izjavili da namjeravaju da objave video zapise i fotografije kao dokaz za navodni incident kineske fregate koja je, prema tvrdnjama Tokija, usmjerila radarski sistem na japanski razarač u međunarodnim vodama.

Kina je prvi put otkako je Tokio prošle sedmice iznio te svoje optužbe poslala izviđačke brodove u područje blizu spornih ostrva u Južnom kineskom moru koja kontroliše Japan, poznatih pod nazivom Senkaku u Japanu i Diaoyu u Kini, a na koje i Peking također polaže pravo.

Japanska Obalska straža je danas saopćila da su kineski brodovi primijećeni kako plove ka tim spornim vodama, prenijela je agencija AFP.

Tokio je optužio Kinu da je kineska fregata usmjerila radar ka japanskom razaraču, što je prvi put da su mornarice tih dvaju zemalja "ukrstile koplja" u teritorijalnim razmiricama koje su podstakle strahovanja od izbijanja međusobnog oružanog sukoba.

Japanski premijer Shinzo Abe je u petak zatražio od Pekinga da se izvine i prizna taj incident koji se desio krajem januara, nakon što su kineske vlasti odlučno negirale te optužbe.

Japanski ministar odbrane Itsunori Onodera je danas u izjavi za televiziju Fuji rekao da Tokio pažljivo razmatra da li i kako da objavi vojne podatke kao dokaz.

On je, međutim, također ukazao da ne smatra da će Kina priznati incident, "čak i ako Japan objavi niz dokaza, jer pokušava da zaštiti svoje nacionalne interese".

Onodera je u subotu za list Yomiuri Shimbun rekao da Tokio "ima dokaze da kineski radar već jedno vrijeme prati kretanje broda japanskih odbrambenih snaga", prenosi Tanjug.