Vijeće Evrope
0

Četiri kandidata za mjesto glavnog tajnika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dva bivša premijera, poljski i norveški, kandidati su za mjesto glavnog tajnika Vijeća Evrope, jer sadašnji tajnik Britanac Terry Davis odlazi u junu ove godine, objavila je u ponedjeljak ova organizacija.

Wlodzimierz Cimoszewicz, bivši šef poljske diplomatije, kao i Jagland Thorbjorn, koji je obavljao iste funkcije u Norveškoj a danas predsjedava parlamentom u Oslu, kandidati su zajedno s još dva parlamentarca Vijća Evrope.

To su Belgijanac Luc van den Brande i mađarski liberal Matyas Eorsi, obojica jako aktivni unutar Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE).

Ova skupština, okupljena na tromjesečnoj sjednici, izabrat će novoga glavnog tajnika s konačne liste koju će joj dostaviti Odbor ministara, izvršni organ Vijeća Evrope.

Ovaj odbor, koji redovno okuplja zastupnike ministara vanjskih poslova 47 država članica, saslušat će sva četiri kandidata 15. aprila.

Odbot će potom PSVE-u predložiti listu od četiri, tri ili dva imena s eventualnim kanidatom kojeg preferira.

Prema diplomatskim izborima, Odbor ministara navodi da su kandidati prethodno obavljali funkciju šefa države ili vlade i da su poznati ovim institucijama.

Odbor preporučuje da to bude poznata i prepoznatljiva politička ličnost.