Samit Grupe 20
0

"Četiri jahača apokalipse" i "finansijski protekcionizam"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najveću pažnju britanskih dnevnika u ponedjeljak privlači predstojeći samit Grupe 20 u Londonu za koji se tvrdi da je svojevrsni "biti ili ne biti" trenutak za globalni finansijski sistem.

Financial Times piše da će samit, 2. aprila u istočnom Londonu, proći u znaku bijesa na bankare i vala protesta širom grada čija bi kulminacija trebalo da budu četiri masovne šetnje iz četiri pravca na Centralnu banku u srcu finansijske četvrti Cityja.

Šetnje predstavljaju "četiri jahača apokalipse" koji su za ovu priliku preimenovani u "rat, klimatski haos, finansijski zločini i beskućništvo".

List piše da su mjere osiguranja već počele te da je policija savjetovala bankarima da se u danima pred samit oblače manje upadljivo nakon što su organizatori protesta napravili transparente s obješenim čovjekom u odijelu a na anarhističkim internetskim stranicama je pokrenuta kampanja pod naslovom "zapalite po jednog bankara".

Financial Times objavljuje i autorski članak poznatog finansijera Georga Sorosa, koji samit G-20 opisuje kao događaj od "biti ili ne biti" značaja i kaže da bi njegova centralna tema trebalo da bude zaštita siromašnih zemalja na "periferiji" svjetskoga finansijskog sistema.

Soros piše da se aktuelna kriza razlikuje od svih drugih nakon Drugoga svjetskog rata jer su vlade bogatih zemalja bile prinuđene da bukvalno spašavaju finansijski sistem od kolapsa. To su učinile faktičnom garancijom da više neće dozvoliti propast nijedne iole značajnije banke.

Međutim, nastavlja Soros, vlade siromašnih zemalja nisu mogle pružiti slične garancije, što je dovelo do bijega kapitala iz "perifernih u centralne bogate zemlje čije su vlade usput ohrabrivale takav egzodus.

"Posljedica toga su pad valuta i skok kamatnih stopa na periferiji zbog čega bi se moglo reći, piše Soros, koji ovaj proces opisuje kao "finansijski protekcionizam".

Rješenje ove situacije, konstatira Soros, leži u Međunarodnome monetarnom fondu koji bi nakon samita trebalo da ima novi zadatak zaštite "perifernih zemalja" izdašnim kreditima pod veoma povoljnim uvjetima.