Svijet
0

Četiri bombe ubile 37 osoba u Bagdadu

FENA
Četiri bombe eksplodirale su u većinsko šiitskim dijelovima Bagdada u nedjelju, ubivši najmanje 37 osoba, u novom valu sektaškog nasilja koje je usporilo američki pokušaj da smiri situaciju u prijestonici.

Sjeverno od Bagdada dva britanska helikoptera srušila su se nakon sudara, i dva vojnika su izgubila život, kazali su zvaničnici, prenosi AP.

U svetom šiitskom gradu Karbala medicinski zvaničnici su kazali da je broj žrtava subotnjeg napada u blizini jedne šiitske džamije porastao na 47, dok su ranjene 224 osobe.

Dva automobila bombe eksplodirala su u razmaku od nekoliko minuta na prometnoj pijaci u kvartu Shurta Rabia, većinsko šiitskom dijelu zapadnog Bagdada.

Pet minuta kasnije još jedan automobil bomba eksplodirao je dok su spasioci evakuirali žrtve. Mnogo žena i djece je među žrtvama napada, saopćila je policija.

Kratko nakon podneva bombaš samoubica raznio se u minibusu u blizini suda u većinsko šiitskom sjeverozapadnom bagdadskom kvartu Al-Utafiyah, ubivši najmanje osam osoba i ranivši 11, kazali su zvaničnici

Mnoge žrtve zadobile su teške opekotine, kazao je zvaničnik u bolnici Khazimiyah.

Tri sata kasnije minibus napunjen eksplozivom detoniran je u prometnoj ulici sa prodavnicama elektronskih uređaja u većinsko šiitskom centralnom distriktu Karradah, i eksplozija je ubila 11 osoba, dok je 15 povrijeđeno.