Svijet
0

Četiri američka vojna broda će se udaljiti od Mijanmara

FENA
Foto: AFP/US Navy
Foto: AFP/US Navy
Četiri američka vojna broda, koja su od 13. maja bila spremna da dostave pomoć unesrećenom stanovništvu Mijanmara nakon prolaska ciklona Nargis, napustit će u četvrtak mijanmarske vode nakon što je hunta energično odbila tu pomoć, saopćili su u srijedu američki zvaničnici.

"U posljednje tri sedmice pokušali smo najmanje petnaest puta uvjeriti mijanmarsku vladu da dopusti našim brodovima i helikopterima da dovezu pomoć stanovništvu Mijanmara", izjavio je admiral Timothy Keating koji rukovodi američkom flotom na Pacifiku.

"Generali su je svaki put odbili", naveo je on u saopćenju koje je objavila američka ambasada u Bangkoku.

Nekoliko aviona će ostati na Tajlandu, u slučaju da pomoć zatraže organizacije za međunarodnu pomoć, ali će četiri broda napustiti zonu u četvrtak, s mogućnošću da se vrate u Mijanmar ako hunta promijeni mišljenje, precizirao je Timothy Keating.

Prošle sedmice je francuski brod Le Mistral odustao od plana da dopremi 1.000 tona humanitarne pomoći direktno u Mijanmar i svoj teret povjerio Svjetskom programu za hranu Ujedinjenih nacija na Tajlandu.

Mijanmarske vlasti su nepovjerljive prema zapadnim silama jer sumnjaju kako one žele da destabiliziraju zemlju sa svojim "ratnim brodovima".