Svijet
24

Češki premijer se obrukao, nije znao da ga snimaju

Klix.ba
Jiri Rusnok (Foto: AFP)
Jiri Rusnok (Foto: AFP)
Mnogi svjetski lideri su toliko cijenili Nelsona Mandelu da njegovu sahranu ne bi propustili ni za šta na svijetu. Češki premijer Jiri Rusnok definitivno nije jedan od njih.

Prošlog petka snimljen je njegov razgovor sa kolegom Vlastimilom Picekom, češkim ministrom odbrane, koji su vodili misleći da su mikrofoni isključeni.

Govoreći o Mandelinoj smrti, Rusnok je rekao: "Čovječe, sad je još i Mandela umro". Picek je pitao ko će ići na sahranu, na šta je ovaj odgovorio: "Nadam se da će predsjednik. Ježim se od ideje da ću morati ja".

Picek je podsjetio svog kolegu da predsjednik Miloš Zeman ne može putovati u Južnoafričku Republiku zbog povrede koljena, na šta je Rusnok reagovao riječima: "Čovječe, bojim se da ću ja morati ići. Nimalo mi se ne ide".

Potom se žalio kako ima druge planove, ručak i večeru, te da je put do Južne Afrike predug. Nije ga utješilo ni što mu je ministar rekao da će ići vojnim avionom o trošku države.

Prokomentarisali su i predsjednika Zemana.

"Molim te možeš li mi reći kako će se on popeti stepenicama do aviona?", pitao je Picek.

Rusnok je razgovor završio riječima: "To je potpuna glupost, još će biti neko sanje, čovječe. Pretpostavljam da on (Zeman) neće ići, tako da sam seban".

Nakon što je češka televizija objavila ovaj video, premijer se izvinio, a tamošnje ministarstvo vanjskih poslova još nije odlučilo ko će ići na sahranu Mandeli, koja je zakazana za 15. decembar.